HANDBALSITE
Home
Handleidingen
Trainingen
Strategie en Beleid
Regelgeving
Overige
Preventieve training

Preventieve training moet blessures voorkomen

Knieblessures. De nachtmerrie van elke sporter. Niet alleen de intense pijn, maar vooral ook de langdurige revalidatieperiode heeft voor menig traantje gezorgd.  

Internationaal onderzoek wijst uit, dat met preventieve training het aantal blessures met 50% gereduceerd kan worden. Bij preventieve trainingen wordt extra gelet op de statiek en op de techniek waarmee een sporter zich beweegt. Iemand met X-benen loopt een groter risico op een kruisbandblessure dan iemand met ‘normale’ benen. Daarnaast is verminderde kracht in de hamstrings ten opzichte van de quadriceps ook een belangrijke risicofactor. Beide risicofactoren komen bij vrouwen veel meer voor dan bij mannen, waardoor deze een veel grotere kans hebben op een knieblessure dan hun mannelijke collega’s. Ook de stabiliteit van de benen en van de romp is belangrijk en wordt onder meer getraind met oefentollen. Met sprong- en landingsoefeningen op matjes worden landing en richtingsveranderingen getraind.

 

Het programma is gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek op het gebied van biomechanica, ongevallen-mechanismen en preventieve training. Inzicht hierin is essentieel voor goede uitvoering van het programma. Programma is per leeftijdsgroep aangepast. Er zijn ook aparte oefeningen voor keepers.

Trainingsprogramma wordt eerste 8-10 weken van het seizoen 2 x per week uitgevoerd. Rest van het seizoen 1x per week. Warming-up en principes worden het hele seizoen gebruikt/getraind.

 

Indien uw vereniging ook interesse heeft om met de preventieve training blessures te voorkomen kunt u een mail sturen naar maartenbarendrecht@hotmail.com. 

 

Voorbeeldtrainingen
Kracht / coordinatie
Looptechniek
Keeperstrainingen
HomeHandleidingenTrainingenStrategie en BeleidRegelgevingOverige